Hvordan kan barn oppleve fengsling?
Når en person fengsles, har det konsekvenser for hele familien. Mange barn og unge som er i denne situasjonen opplever tristhet, bekymring, skam og sinne. De kan få endringer i konsentrasjon, humør, og atferd. Mange familier rammes økonomisk når en i familien fengsles, og flere opplever en økning i fysiske og psykiske helseplager. En del barn og unge får krisereaksjoner som likner de som barn i andre svært tøffe livssituasjoner opplever. I tillegg er det fortsatt mye stigma knyttet til det å ha et familiemedlem i fengsel, og barn av innsatte, så vel som voksne pårørende, holder ofte fengslingen hemmelig. De kan bekymre seg for omverdenens reaksjoner, bebreide seg selv, og føle seg alene i sin situasjon.
Skolens ansatte kan være viktige når det gjelder å fange opp problemer barn sliter med, og møter barn i vanskelige livssituasjoner. Vi i FFP er interesserte i å spre kunnskap om vår organisasjon, slik at det kan være lettere å vite hvor man kan ta kontakt dersom man skulle møte en familie som har et familiemedlem i fengsel og som ønsker rådgivning rundt tematikken. Vi har mange års kompetanse med rådgivning av både barn og voksne som rammes av et familiemedlems fengsling, og vi ønsker å dele vår kompetanse med dere. Vi starter i tillegg en ungdomsgruppe for ungdom 13-19 år.
Hvem er FFP ?
For Fangers Pårørende (FFP) er en organisasjon som siden 1992 har jobbet for og med pårørende til innsatte, og vi har et særskilt fokus på barn og unge. Vi har som våre viktigste oppgaver å gi støtte og rådgivning til pårørende av innsatte, drive politisk og sosialt påvirkningsarbeid, samarbeide med- og spre kompetanse til offentlige instanser og institusjoner, samt arbeide for synliggjøring av målgruppa og deres behov. I FFP har vi fagbakgrunner fra psykologi, sosialt arbeid, kriminologi og familieterapi.
Vi har mye digitalt materiell og flotte filmer som kan brukes i undervisning eller videredeles med pårørende og barn. I tillegg har vi en bruker på SubjectAid.
Vi tilbyr:
- Veiledning/rådgivning/sparring til fagpersoner per telefon, video, mail og chat
- Rådgivning/samtaler med pårørende på telefon, video, mail, chat eller i våre lokaler
- Aktiviteter i Oslo og Trondheim for barn og ungdom med familiemedlem i fengsel
- Dialog med skoler, evt. gi informasjon på personalmøter/foreldremøter
- Tolkesamtaler ved behov
- Foredrag på møter og konferanser
- Infomateriell til barn og voksne som er pårørende (se neste side)
- Nettsider med mye nyttig informasjon til pårørende og fagpersoner – egne nettsider for barn og unge